Her er historien bag dronningens elskede marguerit smykke

  • Redaktion
  • 25/04/2020
  • Kommentarer lukket til Her er historien bag dronningens elskede marguerit smykke
marguerit smykker
koolo

Den 16. april 2020 fyldte H.M. Dronning Margrethe 80 år. Det blev på mange måder en anderledes fødselsdag for Dronningen, idet corona-virusset havde indskrænket mange danskeres hverdag. Dronningen bad derfor om, at alle de blomster, som hun plejer at modtage på sin fødselsdag, i stedet skulle sendes til landets ældre.

Her får du historien bag Dronning Margrethes kælenavn Daisy og forklaringen på, hvorfor margueritten er et folkeligt symbol og elsket smykke blandt mange.

Den folkekære blomst

Du kender sikkert margueritblomsten, som på engelsk hedder Daisy. Den smukke og enkle blomst kan findes på danske marker, i haver og i forskellige størrelser og former. Ja, margueritten er endda Danmarks nationalblomst, og vækker folkekære følelser hos mange. Med sine fine hvide blade og den simple gule knop er blomsten blevet et symbol for det simple, klassiske og yndige.

Hvis du er nysgerrig efter et klassisk smykke, så se alle marguerit smykker fra Lund Copenhagen her.

Det var Dronning Ingrids mor, kronprinsesse Margaretha af Sverige, som i sin tid begyndte marguerit-bevægelsen. Hendes kælenavn var nemlig Daisy. Kronprinsesse Margaretha døde i 1920 i en alder af blot 38 år, og hendes datter kronprinsesse Ingrid fik i 1935 et smykke foræret af sin far i bryllupsgave. Det var en marguerit broche til minde om hendes mor, som Dronning Margrethe sidenhen har arvet og blandt andet båret til sit bryllup som “noget lånt”. Margueritten er altså blevet symbolet for kronprinsesse Margaretha, som var Dronning Margrethes mormor. Selvfølgelig er brochen ikke det eneste, som er nedarvet, for de to deler jo trods alt også navnet Margrethe og kælenavnet Daisy.

Dronning Margrethe bærer ofte margueritbrochen, og man kunne også se hende bære den under sin historiske fødselsdagstale til folket den 16. april 2020, hvor hun sagde en stor tak til alle.

marguerit øreringe

Lund Copenhagen marguerit

Det klassiske smykke har bredt sig til mange afkroge af befolkningen. Der findes mange forskellige forhandlere og juvelerer, og de første modeller af margueritsmykket blev designet af blandt andet Anton Michelsen, Bernhard Hertz og Volmer Bahner i omkring 1940, hvor Dronning Margrethe blev født. Lunds marguerit-smykker er blevet produceret siden ca. 1940, og de sælger fortsat den marguerit-serie, som Volmer Bahner fremstillede.

Den lange tradition for symbolet har i tidens løb skabt masser af smukke modeller. Der findes på den måde ikke længere kun Lund marguerit brocher, men også ørestikker, ringe, halskæder, armbånd og hårspænder.

Dengang fandtes serierne desuden kun i sølv, men nu til dags kan man også købe en Lund marguerit i guld. Det er ikke nogen hemmelighed, at den kendte Lund marguerit er et populært smykke. Blomsten har vist sig at være en ægte klassiker, som nemt kan give dagens outfit prikken over i’et. Idet den desuden findes i gyldne og sølv nuancer, kan man nemt finde præcis den marguerit, der passer bedst til en.

Derudover er marguerit smykker fra Lund Copenhagen altid et sikkert gavevalg, som konfirmanden, fødselaren eller konen vil blive rigtig glad for. Nationalblomsten har en lang og spændende historie bag sig, og den er, især på H.M. Dronning Margrethes 80-års fødselsdag, værd at kende.