Kom i behandling for præstationsangst

Når man hører ordet “præstationsangst” forbinder man det ofte med mænd der ikke kan præstere seksuelt. Det kan præstationsangst også sagtens betyde, men i virkeligheden, så dækker ordet over utrolig meget mere end blot det.

Hvad er præstationsangst? 

Præstationsangst er en tilstand der opstår, hver eneste gang man ved at man skal præstere. Det kan både være med ting, der føles store og små for andre mennesker. Det kan eksempelvis være ved fremlæggelser på jobbet, en mundtlig eksamen, en situation hvor man skal møde mange nye mennesker, eller meget andet. Generelt er det i situationer hvor man på en eller anden måde skal præstere, og derfor skal vurderes eller dømmes af andre mennesker.  

Kan præstationsangst behandles? 

Det kan det heldigvis sagtens! Hvis man skal i præstationsangst behandling så skal man først og fremmest forberede sig selv på, at det er angst man skal behandles for. Det kan gøres på rigtig mange måder, men helt konkret skal man lære at tage kontrol over sin angst. Man skal også lære, hvad præcist det er i situationer hvor man skal præstere, at det ”går galt” og man bliver angst. Det kan være en rigtig hård omgang at arbejde med, men heldigvis, så kan det sagtens gøres! Og når det er overstået, vil du være ekstremt lettet over, at du ikke længere skal føle, at din præstationsangst styrer dit liv. 

Hvornår begynder præstationsangsten? 

Det er meget forskelligt. Det er nemlig ikke blot i situationen hvor man skal præstere, at man oplever angsten, men længe før. Man kan eksempelvis opleve, at man ikke kan sove om natten, at man finder på undskyldninger for at undgå situationen, at man får det dårligt hver gang man tænker på at man skal præstere, og meget andet. Man kan også få det dårligt efterfølgende, hvor man ikke kan slippe oplevelsen, som føles traumatiserende. 

Hvad er forskellen på præstationsangst og nervøsitet? 

I mange situationer hvor man skal præstere, er det helt normalt at blive nervøs, såsom op til en eksamen. Nervøsitet kan hjælpe en med at forstå, at der er noget på spil. Nervøsitet kan vendes til, at man ved man skal give ting en ekstra skalle og gøre sig endnu mere umage. Dog kan nervøsiteten udvikle sig til præstationsangst, og det gør præcis det modsatte af nervøsitet. Ved præstationsangst får man nemlig ikke lyst til at bevise noget, man får lyst til at gemme sig væk, droppe hvad end det er man skal, og egentlig bare forsvinde. Hvis man har de følelser, kan det være et tegn på præstationsangst, og det skal man få behandlet. 

Hvad hvis jeg mistænker at jeg har præstationsangst? 

Hvis du mistænker at du har præstationsangst, så burde du søge en lægefaglig vurdering. Man kan nemlig godt nikke genkendende til mange ting ved præstationsangst, men det kan være noget helt andet man fejler. Husk derfor at få en vurdering, inden du begynder at handle på det, så du ved at du får den korrekte hjælp, og ikke blot behandler en lille del af et andet eller større problem.