En god gastronomisk oplevelse starter først og fremmest med krydderierne

Der er ingen tvivl om, at Asien er et land af krydderier. Fra de søde og krydrede karryretter i Indien til de bedøvende Szechuanpeber i Kina byder kontinentet på et stort udvalg af smagsvarianter, der kan forvandle en ret fra banal til magisk. Men hvad mange mennesker ikke ved, er, at nogle af de bedste asiatiske retter slet ikke kræver nogen varme – de kan laves med blot nogle få basiskrydderier. I denne artikel vil vi tale om, hvordan du kan bruge disse krydderier til at skabe lækre, autentiske asiatiske retter lige i dit eget køkken! Find lækre krydderier her og start din kulinariske rejse her.

Det er med at holde tungen lige i munden

En af de vigtigste ting at huske, når du laver mad med krydderier, er, at mindre er ofte mere. Det kan være let at lade sig rive med og tilsætte for meget af et bestemt krydderi, hvilket kan ødelægge en ret. Start med en lille mængde, og smag så efterhånden og tilsæt mere, hvis det er nødvendigt. På den måde kan du skabe retter, der er perfekt afbalancerede og fulde af smag. En god huskeregel til dette er, at man altid kan tilføje mere men man kan ikke fjerne krydderier. Der er uendelige muligheder, når det gælder kombinationer af krydderier, men her er et par traditionelle asiatiske retter, som du kan lave derhjemme ved hjælp af få basisingredienser:

Her er nogle retter du selv kan lave derhjemme eller blive inspireret af

– Thai grøn karry: En klassisk thailandsk ret lavet med grønne chilier, galangal (en slags ingefær), citrongræs, kaffir lime blade og spidskommen. Denne ret kan også nemt laves om til en rød karry, hvis det er det man foretrækker. Man skifter bare alle grønne chilier og karrypastaen ud med rød fremfor grøn. Så får den en anden smag og farve. Det er super nemt. Oftest serverer man en portion ris til. Der er ingen begræsninger på i forhold til protein. Mange bruger alt fra tofu, kylling, oksekød, and, svinekød til fisk eller skaldyr. Det bestemmer man helt selv, og det smager alt sammen fantastisk. Man kan også selv tilføje flere grøntsager eller fjerne nogen. Du bestemmer helt selv, jeg foretrækker selv at bruge brocolli og blomkål for at give det noget sprødt. Derefter bruger jeg gulerødder, babymajs, peberfrugt og m.m.

– Kylling med Sichuan-peber: en populær kinesisk ret med Sichuan-peber, ingefær, hvidløg og grønne løg. Du kan også pimpe denne ret ved at tilføje nogle friske basilikumblade til blandingen. Basilikumens sødme vil supplere rettens krydrede smag perfekt. Heraf kan du selv vælge hvilken form for tilbehør du vil have til. Mange spiser ris eller enten nudler til. Det giver lidt fylde, og oftest har man ikke råd til bare at spise sig mæt i kylling. Man skal have noget ved siden af for at give volume.

– Malaysisk nasi lemak: en duftende risret kogt i kokosmælk og serveret med hårdkogte æg, jordnødder, agurk og ansjoser.