Har du får et for højt blodtryk? Dette kan du selv gøre

Der er mange danskere, der døjer med et for højt blodtryk. Faktisk er det hele 20-25% af voksne, der døjer med et forhøjet blodtryk. Heldigvis er der meget, man selv kan gøre, hvis man selv har det. Læs med her, og bliv inspireret!

Hold øje med dig selv

Du skal naturligvis først og fremmest vide, om du har for højt et blodtryk. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har det, så kan du investere i en blodtryksmåler til hjemmebrug. Dette kan du få hos Homecare.dk. Når først du har en blodtryksmåler, så kan du også selv følge med i, om det bliver bedre, efter du selv har gjort noget for at sænke dit blodtryk. Det er også smart at følge med i, fordi der ikke er de store symptomer på forhøjet blodtryk.

Det betyder, at man pludselig kan blive meget syg, uden man føler, man har fået nogen som helst form for varsel for det. Det kan nemlig resultere i et slagtilfælde eller en blodprop i hjertet. Hvis man har et forhøjet blodtryk, kan man få medicin af lægen til at regulere det, men det er kun en læge, der kan vurdere, om du har brug for medicin.

mål eget blodtryk i hjemmet

Hvad er et højt blodtryk?

Man siger som hovedregel, at ens blodtryk skal ligge på 140/90. Det første tal indikerer trykket i pulsårerne, når hjertet trækker sig sammen, mens det sidste tal indikerer trykket i pulsåren mellem hjerteslagene. Et blodtryk på 140/90 betyder derfor, at blodtrykket for hvert pulsslag varierer mellem 140 og 90.

Det er sjældent at unge mennesker har et forhøjet blodtryk. Det er ofte noget, der kommer med alderen. Dog kan det være svært at vide, hvad den faktiske årsag til et forhøjet blodtryk er. Der er dog nogle faktorer, man mener, kan have en indvirkning på ens blodtryk. Dette kan være parametre som arvelige forhold, mangel på motion eller overvægt.

Hvad kan jeg selv gøre?

Fordi det er svært at sige, hvad årsagen til et forhøjet blodtryk er, kan det også være svært at sige, hvad man skal gøre. For det første er den en god idé selv at holde øje med det med en blodtryksmåler. Derudover er der en række andre ting, man kan gøre.

Man kan f.eks. stoppe med at ryge, hvis det er en last, man har. Det kan også hjælpe, at man taber sig – dette hænger godt sammen med, at det også er en god idé at dyrke motion. Hvis du er meget stresset, så kan det også have en betydning for dit blodtryk. Det kan være svært selv at reducere sin stress, men det kan hjælpe at klarlægge de faktorer i ens liv, der stresser en og så omlægge det.

De sidste to ting, der bør nævnes, er, at det er en god idé at spise sundt og varieret – sørg for at få en masse grøntsager og en masse fuldkorn. Derudover kan det være en god idé at holde øje med sit alkoholindtag.